Έρευνα

 

 

Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΙΕΥΠ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης,  (πρώην Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης) ιδρύθηκε το 1950. Δραστηριοποιείται στη διενέργεια αναλύσεων δειγμάτων εδαφών, φύλλων, νερού άρδευσης, καρπών, καθώς και αποβλήτων παρέχοντας συμβουλευτική λίπανση για τις καλλιέργειες, με σκοπό την παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη λογισμικού ορθολογικής λίπανσης, την εκπόνηση εδαφολογικών μελετών και την περιβαλλοντική προστασία.

Έργο του είναι:

  1. Διενέργεια αναλύσεων δειγμάτων εδαφών, φύλλων ή νερού άρδευσης σε καλλιέργειες αγροτών. Χαρακτηρισμός των αποτελεσμάτων ανάλυσης εδαφών και φύλλων και παροχή οδηγιών συμβουλευτικής λίπανσης των καλλιεργειών, 
  2. Ανάπτυξη λογισμικού ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών
  3. Εκπόνηση εδαφολογικών μελετών και εδαφολογικών χαρτών διαφόρων  περιοχών της Βόρειας Ελλάδας
  4. Εκπόνηση μελετών διαχείρισης αποβλήτων και βιοδεργασιών (μοριακές αναλύσεις, βιοαέριο, κ.λ.π.)
  5. Υλοποίηση έργων εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα διαχείρισης εδαφοϋδατικών πόρων.

Προς το σκοπό αυτό διαθέτει δύο πλήρως εξοπλισμένα αυτοτελή εργαστήρια, ήτοι ένα εργαστήριο φυσικοχημικών αναλύσεων και ένα εργαστήριο διαχείρισης αποβλήτων και βιοδεργασιών.

Διαθέτει πιστοποίηση ISO 9001:2015 με αντικείμενο "Διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων εδάφους, φύλλων και νερού, υλοποίηση ερευνητικών έργων και διαχείριση σχετικού λογισμικού" (αρ. πιστοποιητικού GR17.3118Q BUREAU VERITAS).

Αποστολή του είναι η παροχή οδηγιών ορθής διαχείρισης των εδαφοϋδατικών πόρων σε φορείς της Γενικής κυβέρνησης (π.χ. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι), Αγροτικών Συνεταιρισμών, ιδιωτικών και Δημόσιων επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κ.λ.π.). Επίσης η παροχή εξειδικευμένων οδηγιών ορθολογικής λίπανσης σε αγρότες, είτε μεμονωμένους είτε μέσω των γεωργικών συνεταιρισμών τους, με σκοπό την παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος.

Στόχος του είναι να κατευθύνει την έρευνα και τις δραστηριότητές του σε επίκαιρα και σημαντικά θέματα, με άμεση πρακτική εφαρμογή, που σχετίζονται με τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, όσο αφορά τη διαχείριση του εδάφους, των νερών, καθώς και των αποβλήτων και βιοδεργασιών. 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό Δελτίο

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε email από τις τελευταίες ενημερώσεις.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

+30 2310 473429

+30 2310 489044

www.ssi.swri.gr

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand